Nieuwe podcast van Cigdem Yuksel en Maartje Duin

De tweedelige podcast ‘Moslima’ is een persoonlijke en urgente zoektocht van beeldmaker en onderzoeker Cigdem Yuksel. Samen met radio- en podcastmaker Maartje Duin onderzoekt Cigdem hoe de beeldvorming van ‘de moslima’ door de jaren heen is ontstaan en hoe zij dat beeld kunnen veranderen.

Over dit tweeluik ‘moslima’

Een vormeloze jas, bloemetjeshoofddoek, lopend op de markt met een boodschappenwagentje, op de rug van afstand met lange lens geschoten. Het bekende beeld van ‘de moslimvrouw’ in de Nederlandse media versterkt het stereotype van de geïsoleerd levende, slecht geïntegreerde, nauwelijks Nederlandssprekende vrouw. Cigdem en haar generatiegenoten herkennen zichzelf, hun moeders en oma’s hier niet in. Waar zijn de foto’s van moslima’s aan het werk, op een terrasje met vriendinnen, een gezin op museumbezoek?

Dit tweeluik is onderdeel van een groter onderzoeksproject. In 2020 publiceerde Cigdem het gelijknamige onderzoek naar de representatie van moslimvrouwen in de beeldbank van het ANP. Momenteel werkt zij aan haar tweede rapport waarin ze onderzoekt hoe foto’s van gesluierde vrouwen worden gebruikt in nieuwskranten. In samenwerking met Pakhuis de Zwijger komt er een veranderingstraject met drie bijeenkomsten waarbij de makers samen met de beroepsgroep kijken hoe het anders kan. In 2023 vindt een tentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam plaats.

Luister hier de podcast en de bonusafleveringen:

https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/fragmenten/moslima

De podcast is ook te beluisteren in je favoriete podcast app. Zoek op: het spoor terug moslima.

Using Format